Wiosna dla wielu osób jest czasem zmian. Podejmujemy nowe wyzwania, zaczynamy więcej się ruszać, spędzamy więcej czasu na świeżym powietrzu. To także doskonały moment na to, aby wprowadzić także zmiany w naszym dotychczasowym sposobie odżywiania się- tym bardziej, że teraz znacznie łatwiej będzie uzupełnić nasz jadłospis po kolei pojawiającymi się warzywami i owocami sezonowymi.
Pamiętajmy bowiem, że warzywa i owoce od lokalnych dostawców są prawdziwą kopalnią ważnych dla naszego organizmu substancji odżywczych, minerałów i witamin. Są niskokaloryczne, a do tego potrafią ubogacić nasz jadłospis pod względem kolorów, smaków i zapachów. Co warto jeść na wiosnę?
To ważne, aby na wiosnę poczuć się lekko
Aby rzeczywiście czuć się na wiosnę lekko i aby zrzucić zbędne kilogramy, jakie być może pojawiły się u nas zimą- na pewno warto ograniczyć spożycie potraw tłustych i wysoko przetworzonych. Nie tylko są one kaloryczne, ale też powodują, że czujemy się ociężali, może pojawić się tez syndrom leniwego trawienia. Warto raczej sięgać po produkty, dzięki którym nasz metabolizm przyspieszy, które doładują nas energetycznie, ale jednocześnie nie będą dla nas obciążeniem. W takim kontekście warto również, aby nasza wiosenna dieta w mniejszym stopniu zawierała słodycze, a w większym stopniu bazowała na produktach naturalnie słodkich, takich jak chociażby słodkie owoce. Wiosna to także doskonały moment do tego, aby odstawić wszelkie słodzone napoje i herbaty na rzecz najzdrowszego napoju- wody niegazowanej. I tutaj kluczowe jest, aby faktycznie wypijać jej odpowiednią ilość każdego dnia.
Tak naprawdę, nawet niewielkie zmiany w naszym dotychczasowym sposobie odżywiania się mogą poprawić nasze zdrowe i samopoczucie. Czasem nawet nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele może dla nas zdziałać odpowiednia dieta. Dlatego też nie wiedząc kompletnie od czego zacząć, ale chcąc zacząć prowadzić zdrowy tryb życia- warto odwiedzić stronę projektzdrowie.info i zgłosić się na konsultację do dietetyka. Dzięki konsultacji oraz zmianach w dotychczasowym sposobie żywienia możemy uzyskać naprawdę fenomenalne rezultaty jeszcze tej wiosny.
Warto śledzić pojawiające się warzywa i owoce
Na początku pojawiają się nowalijki, zarówno te uprawiane szklarniowo jak i te uprawiane w gruncie. Na starcie wiosny warto sięgać po rzodkiewki, sałaty, szpinak, szczypiorek czy młodą marchew. Następnie pojawiać się będą pierwsze pomidory oraz ogórki. Natomiast wśród owoców, które kojarzą się z wiosną z pewnością znajdziemy truskawki. Kiedy już się pojawią mogą stać się elementem zdrowych deserów i koktajli- istnieje bowiem całe mnóstwo przepisów kulinarnych z ich wykorzystaniem. Wiosenna dieta powinna zachęcać różnorodnością i świeżością produktów. Pamiętajmy, aby korzystać z warzyw i owoców sezonowych właśnie wtedy, kiedy są najzdrowsze i najsmaczniejsze. Dzięki temu sami będziemy czuli się zachęceni do zdrowszej i bardziej odżywczej diety, jaka jest korzystna dla naszego organizmu.
Zapraszamy do skorzystania z oferty diety https://projektzdrowie.info/!